Yazılım

Yazılım bir elektronik sistemin kendi içerisinde veya dış bir ünite ile haberleşmesini sağlayan komutların genel adıdır. Komutlar standartlar ve katmanlar ile gelişerek günümüzdeki dinamik yapıları oluşturmuştur. Kod, program, software kavramları genellikle aynı kavramı ifade etmektedir.

Günümüzde mobil cihazlardan, akıllı ev sistemlerine kadar bir çok sektörde uygulamalar sayesinde hayatımızı şekillendiriyoruz. İnsanlığın en büyük gelişimlerinden birini kapsayan yazılım teknolojileri çok kısa sürede inanılması zor bir ilerleme kat etmiştir.

Bilgisayarlar ve bilgisayar türevi cihazların hayatımızın her alanına girmesiyle donanım ve yazılım kavramlarını daha çok duyar olduk. Software kavramını daha iyi anlamak için öncelikle donanım kavramını ve donanımla yazılım arasındaki ilişkiyi anlamak gerekir. Donanım bir iş yapabilen elektronik cihazların tüm fiziksel parçaları olarak tanımlanabilir. Bu fiziksel parçalar bir masaüstü ve/veya laptop bilgisayar için anakart, işlemci, ekran kartı, klavye vb aygıtlarken, bir cep telefonu için devre kartları,işlemci,kamera ve sensörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Her nerede olursa olsun tüm bu donanımlar fiziksel olarak hazır olsalar ve iletim yollarıyla birbirlerine bağlı olsalar da bu donanımların nasıl çalışacağı, birbirleriyle nasıl haberleşeceği gibi tüm işlemler yazılımla mümkün olmaktadır. Yani yazılım aslında donanımın çalışmasını sağlayan komutlar topluluğudur. Burada önemli olan bu komutların anlamlı bir şekilde sıralanmış olmasıdır. Öyleyse yazılım için kısaca anlamlı bir şekilde sıralanmış komutlar topluluğu denilebilir.

Yazılım kavramının, hangi yazılım olursa olsun donanım kaynaklarını kullanarak sonuç üretebilen komutlar olduğu unutulmamalıdır.

Bu haliyle bakıldığında birçok donanım biriminin çalışmasını koordine eden, kullanıcılar ve çevre birimler arasında iletişimi sağlayan, hatta farklı yazılımların da yazılımlarla iletişimini sağlayan yazılımlar işletim sistemi yazılımları olarak bilinmektedir. İşletim sistemi yazılımları bilgisayar olarak tanımlanan cihazların ana yazılımlarıdır. Örneğin Windows, Linux, MacOS gibi işletim sistemi yazılımları örnektir. PC(Personal Computer-Kişisel Bilgisayar)lerde kullanılırken, Android İşletim sistemi cep telefonları, tabletler ve akıllı cihazlarda, IOS ise iPhone, iPad ve iPod gibi cihazlarda kullanılan işletim sistemi yazılımlarıdır.

İşletim sistemi yazılımları da dahil olmak üzere tüm yazılımlar. Programlama Yazılımları olarak tabir edilen ve programlama dillerini kullanarak kod geliştirilmesini sağlayan uygulamalarla geliştirilir. Programlama Yazılımları denilince akla Visual Studio, NetBeans, AndroidStudio, Notepad++ gibi uygulamalar gelmektedir. Bu uygulamalar aslında C, C++, C#, Java, Php gibi farklı programlama dilleriyle program yazmayı kolaylaştıran editör(düzenleyicilere) ve komutları derleyerek çalışabilir hale getiren compiler(derleyicilere) dan oluşmaktadır.

Uygulama Yazılımları ise programlama dilleriyle geliştirilmiş ve işletim sistemleri üzerine kurulan tüm yazılımlar olarak tanımlanabilir. Ofis yazılımları (Word,excel, powerpoint), Video izleme yazılımları(MediaPlayer,GomPlayer vb), AntiVirus Yazılımları(Norton,Eset Nod32 vb), Çizim Yazılımları(Autocad, Corel vb) ve Oyun Programları(GTA,Fifa18,Warcraft vb) tüm yazılımlar uygulama yazılımlarıdır.

Yazılım Dünyasının Kısa Geçmişi

Bilgisayarların kişisel ihtiyaçlar için kullanılması ve hayatımıza entegre olmasına şahit olduğumuz bir dönemde yaşıyoruz. Bu geçiş döneminde teknolojiyi istesek de istemesek de kullanıyoruz. Windows işletim sistemi bilinen ve en çok kullanılan işletim sistemi olarak hayatımızdaki yerine kendini yerleştiriyor. 1995’de çıkarılan Win95 işletim sistemi ile bilgisayar kullanmak artık çocuk oyuncağı olurken, Windows bu yolculuğunu 98 ve ME işletim sistemleri ile sürdürdü.

 

yazılım sistemleri
hello code yazılım sistemleri